25431
 

Waarmee werkt een kunstzinnig therapeut?
Zoals gezegd word er tijdens een therapeutische sessie gebruik gemaakt van schilder- en tekenmaterialen en boetseerklei. Elk van deze materialen heeft zijn eigen werking.

Schilderen
Bij schilderen staat het werken met kleur voorop. Kleuren hebben een bepaalde invloed op ons. Wanneer je in een gele ruimte bent, dan voelt dat anders dan wanneer je in een grijze ruimte bent. Iemand die aan het schilderen is gebruikt mogelijk steeds een bepaalde kleur of juist een bepaalde kleur niet. Deze eenzijdigheid kan een disbalans veroorzaken. Door gerichte opdrachten kan de balans hersteld worden.

Tekenen
Het therapeutisch tekenen richt zich op het denken. Met name het waarnemend tekenen vraagt een zekere mate van objectiviteit en nuchterheid. Tekenen stimuleert dit proces. Dit geeft een gevoel van rust en inzicht. Wat waar is en wat men denkt dat waar is kan men hiermee leren onderscheiden.

Boetseren
Bij het boetseren met klei breng je met de handen vorm in materie. Dit vergt een zekere wilskracht, klei is een koud, zwaar materiaal. Het kneden ervan kost kracht en gaat gepaard met vuile handen. Door boetseren ontdekt iemand in hoeverre hij in staat is om de klei zijn wil op te leggen en een vorm te laten ontstaan. Dit kan ondersteuning bieden bij het opnieuw vorm geven aan het leven.

Aangesloten bij: De Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapie├źn. Reg.nr.405, Kamer van Koophandel nr. 37110682